Waarom de BBAE?

De Belgian Business Awards for the Environment (BBAE) willen ondernemingen belonen die met succes innovatie en economische haalbaarheid koppelen aan milieubescherming. De awards worden om de twee jaar in België georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen.

De awards belonen ecologisch innoverende praktijken, procedés en producten uit alle sectoren die bijdragen aan de overgang naar een circulaire en koolstofarme economie door de milieu-impact van onze productie en consumptie te verminderen, waardoor onze natuurlijke hulpbronnen efficiënter en verstandiger kunnen worden gebruikt.

Milieubescherming en de overgang naar een circulaire economie kunnen de concurrentiekracht van de ondernemingen, en bij uitbreiding de economische concurrentiekracht van Europa, aanzienlijk versterken. Het lot van de ondernemingen en economieën zal afhangen van hoe we omgaan met uitdagingen als hulpbronnenschaarste en het efficiënt omspringen met materialen en energie, en in hoeverre we in staat zijn om intelligentere goederen te produceren die kunnen worden hergebruikt, hersteld en gerecycleerd en dat allemaal met respect voor de biodiversiteit.

We willen bedrijven aanmoedigen om onze economie duurzamer te maken. Zo creëren bedrijven waarde voor de samenleving. Met de organisatie van de BBAE onderstrepen we krachtig onze strategie ‘Creating value for society’.” — Pieter Timmermans, CEO VBO FEB

Duurzame producten ontwikkelen en investeren in duurzame oplossingen staan centraal binnen de strategie van Ageas. Op die manier willen we bijdragen aan de transitie naar een duurzamere wereld voor de volgende generaties. Een beter milieu is hierbij één van de grootste uitdagingen. Daarom steunen we met veel enthousiasme dit mooie initiatief.” — Hans De Cuyper, CEO Ageas

De jury – Het stemsysteem

Unanimiteit is niet vereist. De genomineerden en winnaars worden geselecteerd aan de hand van een stemming met gewone meerderheid. Bij een gelijkstand hebben de covoorzitters de beslissende stem. De formulieren worden bestudeerd door een onafhankelijke jury bestaande uit wetenschappers, journalisten, vertegenwoordigers van verschillende overheden en ondernemingen uit de drie gewesten van ons land. Dat gebeurt tussen november 2021 en midden januari 2022.

De jury kiest 10 genomineerden, waaruit 3 winnaars van de BBAE worden gekozen (Gold, Silver, Bronze).

Covoorzitter van de jury:
Roland Moreau, Onafhankelijk milieudeskundige, met een bijzondere interesse voor het promoten van bedrijfsinnovaties die de biologische capaciteit van de planeet helpen beschermen.

Covoorzitster van de jury:
Vanessa Biebel, Executive Manager Competentiecentrum Duurzaamheid en Circulaire economie, Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO)

Anthony Naralingom, Expert circulaire economie / Head of Business Unit Economic transition and Entrepreneurship Awareness – HUB Brussels

Luc Huysmans, is sinds 1999 redacteur bij het economisch magazine Trends. Hij volgt er sinds 2009 de sectoren energie, milieu en duurzaamheid.

Brigitte Mouligneau: transitiemanager Circulaire Economie voor Vlaanderen

Met het publiek-private partnerschap Vlaanderen Circulair werken we aan de transitie naar een circulaire economie en een duurzame samenleving.

Natacha Zuinen, Coördinatrice binnen de Directie Duurzame ontwikkeling van de SPW.

Tom Bauler, Professor Milieu-economie aan de ULB, staat mee aan het hoofd van een onderzoeksteam rond het beheer van socio-ecologische transformaties

Kris Rongé is teamcoördinator van het team systeemintegratie en flexibiliteit bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Op dagdagelijkse basis is hij bezig met beleid voor het digitaliseren van het energiesysteem, energiegemeenschappen, energieopslag en de centrale rol van de consument in de energietransitie.

Leen Govaerts: “Als afdelingshoofd ‘smart energy & built environment’ bij VITO/Energyville kom ik in contact met talrijke bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een koolstofarme bebouwde omgeving. BBAE biedt een podium voor Belgische voorlopers inzake duurzame oplossingen met internationaal potentieel, een belangrijk initiatief waar ik graag aan bijdraag.”

De awards worden toegekend in 5 categorieën:

Hoe inschrijven?

Het korte inschrijvingsformulier en alle informatie
vindt u via onderstaande knop.

Inschrijvingen zijn open tot

31 oktober 2021

Voor meer info: dvp@vbo-feb.be of
tel. +32 2 515 08 25

Main partner

In samenwerking met:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart