Winnaars 17de Editie 2019-2020

GOLD : L’Oréal Libramont

Project : Usine sèche

Al sinds 20 jaar onderneemt de L’Oréal-fabriek in Libramont actie om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Als modelsite op het vlak van duurzame ontwikkeling is de fabriek in Libramont het perfecte uithangbord van het ambitieuze project ‘Sharing Beauty With All’ L’Oréal for the Future. Met dat programma wil de groep haar CO2-emissies, waterverbruik en afvalproductie met 60% terugdringen tegen 2020 (ten opzichte van 2005). Vastberaden om die uitdaging aan te gaan en vanuit de sterke wil om anders te produceren, is de Belgische fabriek van de groep sinds 2019 een ‘droge’ productiesite. Al het nutswater komt uit een gesloten circuit met gerecycleerd water, het leidingwater wordt enkel gebruikt om in producten te verwerken, en door de werknemers. Door twee technologieën te combineren (osmose en evapoconcentratie) kan het afvalwater gerecycleerd worden. Die combinatie levert een gemiddelde waterbesparing op van 200 m³ per dag. Dat is 60 miljoen liter water per jaar, of het equivalent van het jaarverbruik van 600 gezinnen.

L’Oréal Libramont, een duurzame fabriek.

SILVER : DuCoop

Project : De Nieuwe Dokken – Gand

In de nieuwe Genste woonwijk De Nieuwe Dokken creëert DuCoop een toonaangevende circulaire wijk. De combinatie van nieuwe sanitatie, een warmtenet van de 4de generatie en ‘smart energy’-management met valorisatie van restwarmte, afvalwater, nutriënten en lokale energieproductie, is uniek in Europa. Duurzaam wonen begint hier en nu.

BRONZE : BSH Home appliances

Papillon Project

Het Papillon project verhuurt energie-efficiënte huishoudapparaten aan gezinnen in armoede, met als primair doel bij te dragen tot een verlaging van de energie- en waterkosten door verouderde, energie- en waterverslindende toestellen te vervangen. Daarnaast heeft het project als doel levensduurverlengend te werken en materiaalkringlopen te sluiten daar we als fabrikant eigenaar blijven van de toestellen

YOUNG TALENT : MODS

Project : Modular Wood System

De MODS-elementen en accessoires zijn zo bedacht dat ze heel eenvoudig gemonteerd en gedemonteerd en opnieuw gebruikt kunnen worden.

De bijzondere moduleerbaarheid maakt het mogelijk om ze telkens weer voor nieuwe tijdelijke structuren aan te passen. Zo kan eenzelfde voorraad MODS achtereenvolgens van een toonbank in een podium, een scheidingswand, een bar of welke andere structuur dan ook veranderen. MODS ligt helemaal in de lijn van de circulaire economie. Enerzijds biedt MODS een antwoord op tijdelijke wegwerp- of niet-recycleerbare oplossingen, anderzijds dienen houtoverschotten (uit schrijnwerkerijen) als grondstof voor een deel van de productie.

16de Editie 2017-2018

  • Gold : Janssen Pharmaceutica /De Neef Chemical Processing
  • Silver : Nnof
  • Bronze Ex-aequo Sioen Industries
  • Bronze Ex-aequo Baltimore Aircoil International

15de Editie 2015-2016

  • Gold : Solvay
  • Silver : Restore
  • Bronze Ex-aequo : FRX Polymers
  • Bronze Ex-aequo : Bekaert
  • Young Talent : Do Eat

Voor 2015

Floridienne Chimie, Econation, Umicore and Worldloop, Tri-Vizor, Umicore, Recticel, Siemens, Belvas, Econea, Ecover, Umicore, Bostoen, Alpro, WOS-Hautrage, Wasserij Sint-Joris, Dierenpark Planckendael, Xeikon International, Indaver, Umicore, Colruyt, Fardis, Sidmar, Solvay, Janssen Pharmaceutica, Indaver Relight, Agfa Gevaert, Living Stone Forum, Electrabel, Caterpillar, Glaverbel, Solel Consumer, Sidmar, Volvo, Spa Monopole, Etap, Soils , ….

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart