Watt4Ever wint toonaangevende Belgian Business Awards for the Environment

Voor de 18de keer heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de Belgian Business Awards for the Environment (BBAE) uitgereikt. Met deze onderscheiding zet het VBO  ondernemingen die met succes innovatie en economische haalbaarheid koppelen aan milieubescherming in de kijker. Dit jaar kaapte Watt4Ever de hoofdprijs weg.

Voor deze editie werden tien ondernemingen genomineerd die elk op hun manier gebruik maken van innoverende praktijken, processen en producten die bijdragen aan de overgang naar een circulaire en koolstofarme economie. Een onafhankelijke jury riep Watt4Ever uit tot grote winnaar van deze editie en overhandigde het de prestigieuze Gold Award.

Watt4Ever is gespecialiseerd in het ontmantelen en testen van batterijen van elektrische wagens en ze vervolgens een tweede leven te geven in hoogwaardige circulaire energieopslagsystemen. Het bedrijf biedt particulieren en ondernemingen een baanbrekende oplossing op het gebied van energie-optimalisering en -opslag. De CO2-impact van deze batterijen is 80% kleiner dan nieuwe batterijen maar ook op gebied van afval wordt door een Watt4Ever-batterij van 1.800 kWh 18 ton afval vermeden en moeten er geen nieuwe mineralen en zeldzame metalen zoals kobalt gedolven worden. De onderneming neemt circulariteit au sérieux en is een Belgische pionier voor circulaire batterijen die andere ondernemingen diensten kan verlenen maar ook kan inspireren om België met deze duurzame oplossingen op de Europese kaart te zetten.

“Watt4Ever is dé Belgische pionier voor circulaire batterijen. We helpen bedrijven en particulieren om hun energiefactuur te verlagen. De award zal ons vleugels geven en samen kunnen we België met deze duurzame oplossingen op de Europese kaart zetten”, aldus Aimilios Organos, CEO van Watt4Ever.

De top drie werd vervolledigd met respectievelijk de volgende laureaten: BC materials (Silver Award) en Fost Plus (Bronze Award).

BC materials is een jonge Brusselse start-up die uitgegraven grond – officieel ‘afval’ – transformeert in circulaire en CO2-neutrale bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. Die materialen kunnen CO2-neutraal geproduceerd worden en zijn volledig circulair en herbruikbaar, waarmee ze de loodzware impact van de bouwsector op het milieu aanzienlijk verkleinen, en een positief effect op de gezondheid van bewoners en gebruikers hebben.

Fost Plus heeft als ambitie een recyclage-oplossing voor alle huishoudelijke verpakkingen tegen 2025 te bieden. Om dit te bereiken, begon ze met een gefaseerde uitrol van de Nieuwe Blauwe Zak. 5 nieuwe sorteercentra en recyclagecentra zullen gebouwd worden.  Het project zal leiden tot een  100.000 ton CO2-besparing op jaarbasis.

De Young Talent-prijs was dit jaar weggelegd voor Bright Energy. Bright Energy biedt bouwbedrijven slim inzetbare elektrische batterijen aan in plaats van de vervuilende dieselgeneratoren die worden gebruikt op bouwwerven. Door het slim inzetten van ‘plug-and-play’-batterijunits te combineren met eenvoudig te gebruiken software, biedt het bedrijf een totaalservice aan die niet alleen ecologisch, betrouwbaar én betaalbaar is, maar voornamelijk de werfleider ontzorgt en hem inzicht en controle biedt over de energiestromen op zijn werf.

Ten slotte mocht SPADEL Spa de Biodiversity Award mee naar huis nemen. Met de Biodiversity Award wil het VBO de groeiende rol van onze Belgische ondernemingen op het vlak van duurzame economie in de verf zetten. Biodiversiteit wordt namelijk nog te vaak verwaarloosd in het duurzaamheidsbeleid van vele bedrijven omdat ze complexer en moeilijker te vatten is.

Spadel Spa is een Belgische leverancier van mineraalwater. De onderneming werkt al jaren aan een ambitieus beleid inzake duurzame ontwikkeling. Ze zijn sinds 2020 namelijk CO2-neutraal. Het project dat ze hebben ingediend focust op engagement en concrete acties om positief bij te dragen tot de biodiversiteit.

Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal: “Alle genomineerde projecten dragen direct of indirect bij aan een meer circulaire economie en dat  is geen toeval. De economie van morgen kan alleen circulair zijn. Circulariteit is essentieel voor het behoud en herstel van ons klimaat. Ik wil daarom alle deelnemers feliciteren met hun bijdrage tot een meer circulaire economie.”

Met de Belgian Business Awards for the Environment willen we bedrijven die onze economie duurzamer maken in de schijnwerpers zetten. Ik ben dan ook verheugd om te zien dat ook dit jaar de jury een moeilijke keuze heeft moeten maken tussen de vele innovatieve bedrijven en start-ups. Ik wil iedereen die heeft bijgedragen aan deze editie hartelijk bedanken voor hun inzet en toewijding voor een duurzamere  economie. Deze uitreiking bewijst eens te meer dat bedrijven voortrekkers zijn in de transitie, geen volgers, aldus Pieter Timmermans en Vanessa Biebel, respectievelijk CEO & COO van het Verbond van Belgische Ondernemingen en

“Duurzaam ondernemen vormt de leidraad in alles wat Ageas doet. We zijn dan ook trotse partner van de Belgian Business Awards for the Environment. Het verhaal van Watt4Ever sluit naadloos aan bij ons maatschappelijk engagement als internationale verzekeringsgroep waarbij we via onze investeringen in de reële economie bijdragen tot de transitie naar een meer duurzame wereld en met onze verzekeringsproducten duurzaam gedrag stimuleren bij onze klanten”, besluit Hans De Cuyper, CEO van Ageas.

 

De Belgian Business Awards for the Environment worden tweejaarlijks uitgereikt door het VBO in samenwerking met de regionale werkgeversorganisaties BECI, UWE en VOKA. Sinds deze uitgave zet Ageas als structurele partner mee de schouders onder dit voor de brede bedrijfswereld inspirerende duurzaamheidsinitiatief.

 

Een overzicht van de overige genomineerden vindt u op de homepage.

Voor meer info: events@vbo-feb.be
Tel. +32 2 515 09 50

Main partner

In samenwerking met :

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart